www.suffrage-universel.be
La participation politique des allochtones en Belgique
Elus d'origine non-européenne en Belgique

Elus communaux d'origine non européenne en Région flamande

en région bruxelloise - en région wallonne

élus originaires du Monde arabe

En 1994, neuf conseillers communaux d'origine maghrébine furent élus en Flandre:

Parmi eux, Aziz Cherkaoui a exercé un mandat d'échevin de la jeunesse en 1995-98. Il y a eu d'autres élus par la suite, des suppléants appelés à siéger comme Taki Addarkaoui (Agalev) à Courtrai. Naïma Lafkioui a dû démissionner en cours de mandat pour des raisons de santé.

élus le 8 octobre 2000

  1. Khalid Assecour (18ème sur la liste SP à Houthalen-Helchteren) élu
  2. *Fatima Bali (conseillère communale depuis 1988, 4ème sur la liste Agalev à Anvers) (site) élue (également élue au conseil de district de Borgerhout où elle occupait la 23ème et dernière place sur la liste Agalev, elle a démissionné de ce deuxième mandat)
  3. Fatima Boudjaoui (3ème sur la liste néerlandophone Accent à Drogenbos; 2ème sur la liste Agalev aux provinciales, district de Halle; candidate Ecolo aux régionales de 1999) élue
  4. *Aziz Cherkaoui (conseiller communal depuis 1988, échevin en 1995-98, 15ème sur la liste CVP à Roelers) élu
  5. *Fatiha Dahmani (conseillère communale, tête de liste Agalev à Louvain) élue
  6. *Dalila Douifi (conseillère communale, députée fédérale, tête de liste SP à Torhout) élue
  7. Khalid El Boutaïbe (3ème sur la liste Agalev à Lokeren)
  8. Joeri El Hazimi (conseiller communal, 9ème sur la liste SP à Mol) élu
  9. *Saïd El Khadraoui (conseiller communal, 7ème sur la liste SP à Louvain) élu
  10. *Jamila Hamddan Lachkar (7ème sur la liste CVP à Malines) élue
  11. Fatima Lamarti (SP à Vilvorde) élue, et deviendra échevine de l'instruction publique en 2004
  12. *Nahima Lanjri (conseillère communale, 2ème sur la liste CVP à Anvers) (site) élue (également élue au conseil de district de Wilrijk où elle était 3ème sur la liste CVP)
  13. Chokri Mahassine (anc. député fédéral, député régional et communautaire, sénateur fédéral, sur la liste SP à Leopoldsburg) élu
  14. * Ali Salmi (conseiller CPAS, 3ème sur la liste Agalev à Malines) élu; devient échevin
  15. *Youssef Slassi (6ème sur la liste SP à Anvers) élu (également élu au conseil du district d'Anvers, où il était 23ème sur la liste SP)
  16. Karima Tahiri, 24 ans, employée (liste INZET (SP) à Dendermonde)
  17. Fauzaya Talhaoui (députée fédérale, 53ème sur la liste Agalev à Anvers) élue (ne siègera pas, Agalev interdit tout cumul de mandats)
  18. Saïd Touhafi (22ème - avant-dernier - sur la liste SP à Boom) élu

 

élus aux conseils de district à Anvers (les deux élus Agalev de Borgerhout siègent comme indépendants pour protester contre le choix d'Agalev de ne pas prendre Fatima Bali comme échevine)

  1. Mostafa Benkerroum (22ème sur la liste SP au district de Borgerhout) élu
  2. Nourdin Ben Sellam (23ème sur la liste SP au district de Hoboken) élu (e-mail ; gsm 0475-34 01 40)
  3. Mimount Bousakla (4ème sur la liste SP au district d'Anvers) élue + échevine de district
  4. Samira Chatar (14ème sur la liste Agalev au district d'Anvers) élue
  5. Amir El Kebdani (3ème sur la liste Agalev, district de Borgerhout) suppléant appelé à siéger (la titulaire était Fatima Bali)
  6. Rachida Setti (5ème sur la liste SP au district de Berchem) élue
  7. Mohammed Sidi Habibi (12ème sur la liste Agalev au district de Borgerhout) élu

  Elus originaires de Turquie

Il n'y avait eu aucun élu originaire de Turquie en 1994 en Flandre.

élus le 8 octobre 2000:

Province du Limbourg

  1. Erkan Arslan (7ème sur la liste SP à Neerpelt) élu
  2. Mustafa Aytar (6ème sur la liste SP à Houthalen-Helchteren) élu
  3. Ali Caglar (28ème sur la liste CVP à Genk) élu
  4. Gökay Elkilic (sur la liste Nieuw à Heusden-Zolder) élu
  5. Aygül Gel (14ème sur la liste SPA à Hasselt) élu
  6. Hatice Güngör (31ème sur la liste CVP à Maasmechelen) élue
  7. Selahettin Koçak (6ème sur la liste SP à Beringen) élu (3ème score de la liste)
  8. Sevim Murat (sur la liste SP à Heusden-Zolder) élu

autres provinces:

  1. Meryem Almaci (tête de liste Agalev à Sint-Gillis-Waas) élue
  2. Ali Alsi (26ème sur la liste SP à Sint-Niklaas) élu
  3. Emine Gül Isci (8ème sur la liste SP à Gand) élue
  4. Fadime Köse (4ème sur la liste Agalev à Gand) élue (3ème score de la liste)
  5. Sarizeybek Hassan (SP Temse) élu

 conseillers de district (Anvers)

  1. Fatma Akbas (SP, Merksem) élue
  2. Mesut Yücel (9ème sur la liste Agalev au district d'Anvers) élu

candidats non élus

Incilai Aksoy (27ème sur la liste VLD à Anvers)(page)

  Elus originaires d'Afrique noire

Seul Etienne Kitenge avait été élu en 1994 sur une liste locale (KDG) à Tessenderloo (Limbourg). Il ne se représentait pas en 2000.

Gerda Butaye-Butaye a été élue sur la liste Gemeentebelangen à Alveringem. Il s'agissait de la liste du bourgmestre sortant, Valère Quaghebeur, qui se retrouve dans l'opposition.

 


réactions du Vlaams Blok aux désignations d'échevins allochtones en Flandre

http://www.vlaamsblokmechelen.org/persmededeling_2000-11-10.html

Persmededeling 10 november 2000


Toekomstige burgeeester Somers negeert keuze van de Mechelaars

Bronnen binnen de toekomstige bestuurscoalitie bevestigen dat Agalev, in ruil voor een paar toegevingen in het dossier Veiligheid, een nog sterkere rol zal gaan spelen in het Vreemdelingenbeleid. Voornamelijk omtrent de benaming en de inhoud van het begrip 'nultolerantie' wordt meegaandheid verwacht. Agalev zou zich dan niet alleen over het ideologisch vreemdelingbeleid mogen ontfermen, maar zou zich ook in de praktijk sterker met de vreemdelingensector kunnen inlaten. Meer bepaald werd aan Ali Salmi, de Agalev-verkozene van Marokkaanse oorsprong, een schepenzetel (van Integratie?) beloofd.

VLD verraadt zijn kiezers en het 'eigen' programma

De Mechelaars maakten op 8 oktober het Vlaams Blok de grootste partij van de stad. Door Agalev mee in het bestuur op te nemen en een schepenzetel te gunnen aan een uitgesproken adept van het multicultureel samenlevingsmodel, negeert de bestuurscoalitie in spe de democratische keuze van de Mechelaars. Door hun stem voor het Vlaams Blok wijzen de Mechelaars de multicultuur immers af.

Bovendien bevestigt de VLD dat zijn van het Vlaams Blok afgeschreven verkiezingsprogramma niet meer is dan een vodje papier. Nu de verkiezingen voorbij zijn, moet dat programma zo snel mogelijk worden begraven om de carrièristen binnen het kartel aan een goedbetaalde schepenzetel te helpen.

Het kartel van VLD/VU trok naar de Mechelse gemeenteraadsverkiezingen met een aantal eisen aangaande de verplichte inburgering van steuntrekkende migranten, rond het stopzetten van de subsidiestroom aan Rzoezie en het Intercultureel Overleg Mechelen, rond het tegengaan van gettovorming in de sociale huisvestingmaatschappij MGW, …

Kortom, een pak eisen waaraan een partij als Agalev onmogelijk kan voldoen en waaraan Ali Salmi (als toekomstig Schepen voor Integratie?) zeker niet tegemoet zal komen. Lezen we immers niet in een beperkt tweetalig (Nederlands-Arabisch) verkiezingspamflet van de heer Salmi dat die zich als MGW-bestuurder in het bijzonder heeft ingezet voor de 'nieuwe Belgen'.

Ali Salmi gaat er prat op dat hij er heeft voor gezorgd dat "de groep 'migranten' de afgelopen zes jaar meer sociale woningen toegewezen kregen, dat de jongeren tussen 18 en 25 jaar verder steun krijgen, dat de niet-Belgen dezelfde steun krijgen als de Belgen en aldus Salmi, dit tegen het Vlaams Blok en de VLD in". Uitgerekend met deze man wil Bart Somers en zijn toekomstige coalitie de Mechelaars gaan besturen. Onvrede bij de eigen troepen groeit

Het Vlaams Blok registreert binnen het kartel VLD/VU sterke signalen van onvrede met de weg die door Bart Somers wordt bewandeld. Niet alleen is er onvrede over het opnemen van Agalev binnen de bestuurscoalitie. Er heerst ook een grote frustratie over de verdeling van de Schepenzetels. Verschillende personen binnen het kartel vrezen dat door de opname van Agalev in het bestuur het verraad van het verkiezingsprogramma zo duidelijk is dat dit voor een electorale afstraffing zal zorgen.

Frank Creyelman
Fractieleider
Vlaams Blok Mechelen

 


Het Belang van Limburg (http://www.hbvl.be/) 9/12/00

Vlaams Blok is bereid om CVP en VLD te depaneren in Beringen


Volgens fractieleider Ludo Lespoix van het Vlaams Blok is het duidelijk dat het nooit zal klikken tussen CVP en VLD enerzijds en de SP anderzijds. "De coalitiegesprekken blijven maar aanslepen," stelt Lespoix vast. "Nu al is duidelijk dat de partners totaal niet met mekaar overeenkomen. Wat zal dat de volgende jaren worden? Wij zijn van oordeel dat de SP niet thuishoort in de coalitie en blijven bereid om CVP en VLD te depaneren, zelfs vanuit de oppositie. Wij vinden dat die partijen het de voorbije zes jaar niet slecht gedaan hebben en dat ze het Vlaams Blok alle ruimte gegeven hebben om zich
te profileren en zelf een aantal punten te realiseren. Wij willen graag op die basis verder werken en suggereren daarom dat CVP en VLD geen voorakkoord moeten afsluiten met de SP maar de verkiezing van de schepenen gewoon voor de gemeenteraad brengen. Vanuit de oppositie zullen we hen steunen. We hopen dat de Beringse CVP even verstandig zal zijn als boegbeeld Dehaene. In dat geval is de SP, die zonodig het cordon sanitaire wil handhaven, niet nodig in het bestuur en stelt zich het probleem niet dat een migrant schepen wordt in Beringen."


 

www.suffrage-universel.be
La participation politique des allochtones en Belgique
Elus d'origine non-européenne en Belgique